Bebeğinizle Neden Hamilelikten İtibaren Konuşmalısınız?

Bebeğinizle Neden Hamilelikten İtibaren Konuşmalısınız?

BEBEĞİNİZLE NEDEN HAMİLELİKTEN BAŞLAYARAK KONUŞMALISINIZ?

Konuşun! Konuşun! Çocuklarınızla konuşun! Bu, erken dil gelişimi üzerine yapılan araştırmaların, çocuk gelişimi uzmanlarının ve eğitimcilerinin mesajıdır. Herhangi bir özel beceriye ihtiyacınız yok. Özel reçeteler yok. Çocuklar duydukları tüm konuşmaları kavrayacak ve bu dili kullanacaklardır.

Dış dünyanın rastgele sesleri ve annelerinin atan kalbi ve guruldayan mideleri sayesinde bebekler annelerinin sesini ayırt ederler. Üçüncü trimesterden itibaren bebekler konuşma ve dil geliştirmeye programlanır. Birçok ebeveyn de kendilerini içgüdüsel olarak doğmamış çocuklarıyla tek taraflı konuşmalar yaparken bulur.

Ebeveynler, dil ve okuryazarlık gelişimlerine ve beyin gelişimine yardımcı olmak için çocuklarına erken yaşlardan itibaren kitap okumaya teşvik edilirler ancak artık daha erken başlayabileceğimize ve doğmamış çocuklarımızın hayatlarında fark yaratabileceğimize dair bazı kanıtlar var.

MARCS Beyin, Davranış ve Gelişim Enstitüsü'nden (MARCS Institute for Brain, Behaviour and Development (Western Sydney University and the Australian Research Council's Centre of Excellence for the Dynamics of Language) Profesör Anne Cutler, 90'ların ortalarında bir Fransız ekibinin, son ayda bir fetüsün düzenli olarak okunan bir şiirin ritmini duyabildiğini ve buna tepki verebildiğini gösterdiğini belirtiyor.

Sonuç, üçüncü trimester bebeklerinin annelerinin sesindeki tekrarlayan seslere aşina hale geldiğini gösteriyor. Anne karnındaki bebeğin kalp atışları, annelerinin önceki dört hafta boyunca söylediği tekerlemelere tepki olarak azaldı, ancak annelerinin hiç söylemediği tekerlemelere tepki olarak değişmedi.

2017'de Profesör Cutler, dil ile erken deneyimlerin, dil öğrenmede ve konuşmada ne kadar etkili olabileceğine dair daha fazla ışık tutan bir çalışmanın ortak yazarlığını yaptı. Araştırma, erken yaşta evlat edinilen çocukların doğum veren annenin dilini tamamen unutabileceklerini, ancak onlarca yıl sonra unutulmuş o dili öğrenmeyi seçtiklerinde kendilerini gizli bir avantajla donanmış bulduklarını buldu.


Doğum Dili Hafızası

Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan araştırmada, uluslararası evlat edinilen çocukların doğum dili hafızası açısından avantajlı olup olmadığı araştırıldı. Bu araştırmada Kore doğumlu Hollandalı konuşmacıların ve ana dili Hollandaca olan, anne karnından itibaren hiç Korece’ye maruz kalmamış bir grubun dil öğrenme yetenekleri araştırıldı. Evlat edinilen grubun yarısı 17 aylık veya daha büyükken (konuşmaya başlandığı zaman) evlat edinilmişken, yarısı dil öncesi dönemdeydi (altı aydan küçük).

Korece bilmeyen bu üç grup çocuğun, Korece’de yer alan üç ünsüz harfi belirlemeleri ve ardından bunları yeniden üretmeye çalışmaları istendi. Sonuçlar daha sonra Koreli dinleyiciler tarafından derecelendirildi.

Evlat edinilenlerin telaffuz puanları (doğru sesi telaffuz etme girişimleri) eğitim dönemi boyunca ana dili Hollandaca olan katılımcıların puanlarından önemli ölçüde daha fazla gelişti. Aslında, en genç evlat edinilen grup bile bu bilgi tutmanın kanıtlarını gösterdi ve bu da önemli ve kalıcı yeteneklerin yaşamın en erken aylarında bile oluşturulduğunu gösteriyor.

Profesör Cutler, bu sonuçların doğum dili hakkında tutulan şeyin dil kalıpları hakkında soyut bilgi olduğunu gösterdiğini söylüyor.

“İki büyük sonuç vardı – evlat edinilenlerin depolanmış fonolojik bilgisinin altı aylıktan önce evlat edinilenler için bile mevcut olması; ve bilginin ses türleri arasında ve algıdan üretime genelleştirilmesi, bunun fonoloji hakkında bilgi olduğunu, yani soyut bilgi olduğunu, bebeklerin bir zamanlar gerçekten duydukları şeylerin pasif izlerinden ibaret olmadığını gösteriyordu,” diyor Profesör Cutler.

“Artık dilin soyut işlenmesinin de erken aylarda başladığını biliyoruz. Bunun bizi şaşırtmaması gerekirdi!”


Konuşmak, daha anne karnındayken bile bebeğe dil hakkında bir çok aktarım sağladığını gösteriyor. Konuşun, şarkılar söyleyin, şiirler okuyun…

Dr. Kuhl, "Ebeveynler ikinci bir dil konuşmuyorsa, çocukları için ikinci dili konuşan oyun arkadaşları aramalı veya oyun tabanlı bir müfredat sunan bir okul aramalıdırlar" diyor.

Refaranslar:

 Fetal Reactions to Recurrent Maternal Speech. Anthony J. Decasper, Jean-Pierre Lecanuet, Marie-Claire Busnel, Carolyn Granier-Deferre,  Roselyne Maugeais. Infant Behavior and Development, 17, no. 2, (1994): 159. Published April 1994

2 Early development of abstract language knowledge: evidence from perception–production transfer of birth-language memory. Jiyoun Choi, Anne Cutler, Mirjam Broersma
R. Soc. open sci. 2017 4 160660; DOI: 10.1098/rsos.160660. Published 18 January 2017

3 Speech discrimination in 11-month-old bilingual and monolingual infants: a magnetoencephalography study. Ferjan Ramírez, N., Ramírez, R. R., Clarke, M., Taulu, S. and Kuhl, P. K. (2017),  Dev Sci, 20: n/a, e12427. doi:10.1111/desc.12427



Bloga dön