Çocukların gelişimi için resimli kitaplar oldukça önemlidir. Resimli kitaplar çocukların görsel algılarını geliştirmeye yardımcı olurken, dil gelişimleri ve kelime dağarcıklarını da zenginleştirir. Küçük çocuklar için resimli kitaplar, daha fazla ayrıntı içermesi bakımından referans kitaplarından farklıdır.
İyi resimli kitaplar her yaşta okunabilir olanlardır. Resimler, yazıya dökmek için çok kapsamlı ve zor olabilecek pek çok ayrıntı içerebilir. Sohbetler ve yeni keşifler için hayal bile edilemeyecek fırsatlar sunar. Başlangıçta çocuğun ilgisini çekmek ve takip etmek için iyi bir stratejidir.
Resimli kitaplar genellikle nesneleri tanımlayan tek tek kelimeler de içerir. Çocuk bu kelimeleri, eğer büyük ve açık harflerle yazılmışlarsa, resmin bir parçası olarak "okuyabilir". Çocuğa kelimeyi göstererek söylediğinizde, çocuk yazının, gerçeklikte var olan bir şeyi temsil ettiğine dair ilk deneyimini edinir. Bazı çocuklar kelimenin görüntüsünden etkilenirken, bazıları resimlere bakmayı tercih eder. Ancak kelimeleri fark edebilmeleri için yetişkinlerin işaret ederek ve isimlendirerek dikkatlerini çekmeleri ön koşuldur.
Çocuğun favori bir kitabı varsa, onu defalarca okumak isteyebilir. Çocuk kitabın evrenine girerek daha fazla aşina oldukça kitabı her okumada farklı şekilde deneyimleyecektir. Hayvanları içeren bir kitapta, çocuk başlangıçta hayvanın adı ve ne söylediğiyle ilgilenecektir. Daha sonra hayvanın ne yediği veya resimde ne yaptığı hakkında konuşabilirsiniz. Karşılaştırabileceğiniz birkaç hayvan olabilir, yetişkin hayvanların ve yavrularının isimleri hakkında konuşabilirsiniz. Resimlerdeki hava durumu, bulut olup olmadığı veya güneşli bir günü görmek için pencereden dışarı bakabilirsiniz.
Çok küçük çocuklara yönelik resimli kitapların genellikle bir teması veya konusu vardır. Birçok çocuğun belirli konular için erken tercihleri olabilir. Bazı çocuklar hayvanlarla ilgilenir ve hayvan kitaplarına bayılır. Bazıları taşıtları severken sohbet ve gözlem yoluyla bir kamyon, bir otomobil, bir çöp kamyonu, bir ambulans vb. arasındaki farkı çabucak öğrenir. Çocuklar bu önemli özellikleri ve farklılıkları kendi başlarına algılayabilirler, ancak yetişkinlerle birlikte kitap okuyarak, sohbet ederek farklılıkları tanımlayabilecekleri bir dil edinebilir ve nesneleri ve aralarındaki farkı tam olarak kelimelere dökebilirler. Tüm bunlar çocukların kelime dağarcığının ve kavramsal dünyasının genişlemesine yardımcı olur.
Devamında daha fazla metin veya bir anlatı içeren resimli kitaplar olacaktır. Birçok çocuk, metnin tamamını anlamadan önce resimlerde neler olduğu hakkında konuşmaya ve olaylara genel bir bakış açısı kazanmaya ihtiyaç duyar. Resimlerde, çocukların hikayeleri tam olarak anlamalarına yardımcı olabilecek birçok ayrıntı vardır, burada da çocuğun kendi deneyimleriyle bağlantı kurabilir ve bunlara yer verebilirsiniz. Okuduğu kitaplarla birlikte güçlenen gözlem yeteneği ve iletişim becerisi ile dünyası da zenginleşecektir.
Her çocuğun okuma merakı benzersizdir ve sabırla beslenmesi gerekir; resimli kitaplar bu süreci kolaylaştıran, eğlenceli yoldaşlarınız olacaktır.